søndag 9. januar 2011

Boktips og miljøhensyn

Jeg har MENGDER av hobbybøker, og noen er bedre enn andre – jeg vil anbefale ei for dere nå

008

Det er boka “Topplua” av Gro Sandvik – utgitt Boksenteret forlag i 1998.

010011

Det er i flott basisbok full av inspirasjon

009012

Det er mønster på 73 luer / hatter, og det er bare å endre farge og mønster etter eget forgodtbefinnende (hi hi artig når jeg innimellom kan bruke slike fine ord).

Og så over til innleggets andre tema:

Her i Trondheim har vi kildesortering – restavfall, papir og plast. I tillegg kjører jeg bort glass og metall til egne mottak. Jeg er nøye på sorteringa, og drev med dette i flere år før vi ble pålagt det av kommunen – og jeg prøver også så godt jeg kan å bruke refill. Vi har avis bare på lørdager (vi leser avisa på jobb i uka) for å få mindre papir.

Men for at vi skal kunne levere f.eks plast til gjenvinning, må det være rent. Her en dag sto jeg og skylte en tom såpebeholder slik at jeg kunne legge den i riktig søppeldunk. Det går med ganske mange liter vann for å få en såpebeholder ren.

Da lurer jeg på – hvor ligger miljøhensynet her? Går ikke vinninga litt opp i spinninga når jeg bruker liter på liter med vann for å klargjøre plast til gjenvinning?

Er det noen som har gjort seg noen tanker om dette temaet?

Gemalen og litjtupp har vært på ski i dag, og jeg har gått meg tur i den gnistrende fine vinterdagen : )

Ha en fortsatt fin søndag og klem fra Siv

PS Minner om blogglotteri - link til høyre på sida

23 kommentarer:

 1. Du er inne på noe med vannforbruk vs sortering. Vi har ikke plastinnsamling her jeg bor, men metallbokser og glass går i oppvaskmaskina. Slår noen fluer i ett smekk da.
  Ellers må jeg si at det siste månebildet ditt var ganske så stilig:-)

  SvarSlett
 2. Jeg setter de på hodet i vasken slik at det renner ut.

  SvarSlett
 3. Heisann!!Så gøy at du vil være med på min give away,masse lykke til:)Ha en fin søndag!!Klem Linda;=)

  SvarSlett
 4. når det er litt såpe igjen, fyller jeg på litt vann - jeg drøyer såpa litt, får ut restene og er veeeeeldig miløjvennlig.
  At plasten skal være ren, betyr ikke så ren. Bare uten matrester og slik. De vasker den jo også før de smelter den om .....
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Flotte luer i denne boken ....litt for en hver smak
  Ha en fin kveld
  Klem

  SvarSlett
 6. Fin bok!
  Ang håndsåpen , så putter jeg også litt vann i den siste resten og rister godt så vi får meg siste rest av såpen. Da blir det ikke så mye å skylle ut :O)

  He en fin ettermiddag,
  klem :O)

  SvarSlett
 7. Hei :)
  Den boken å fin ut. Jeg putter også litt vann i såpe restene.
  Ha en fin kveld, klem.

  SvarSlett
 8. Boka så virkelig interessant ut med artige og flotte luer.
  Jeg synes jeg har "søppel-dunker" over alt etter at dette ble innført. En for papir ute i gangen, for glass ute i gangen, men rest og plast har jeg fått inn i et kjøkkenskap. Problemer er papir, for søppeltømming på dette er for sjelden nå man holder daglig avis..
  Nyt uka, klem fra meg;)

  SvarSlett
 9. Bare en lille hilsen til dig! Jeg er jo ikke så interesseret i hobbybøger med mindre det er om madlavning! :D Men andre gode bogtips tager jeg altid gerne imod! ;)

  Ha' en dejlig aften hos dig.

  Knus

  SvarSlett
 10. Vi sorterer over 70% av avfallet i Tromsø! Men så e vi også blant de beste i landet. Plast skal bare skylles, ikke vaskes, for det gjør de når det smeltes om. Men æ skjønne ka du mene me at man av og til lure på om at vinninga går opp i spinninga. Heldigvis gjør den ikke det i det lange løp. Her har vi 5 ulike dunker inne og ulike farger på posene så blir det optisk sortert på renovasjonen. En dunk ute som tømmes hver uke. Og i tillegg resirkuleres ting: møbler, ski, bøker, nips osv på miljøstasjon. Loppemarked hele året for byens befolkning:-)
  Mayen

  SvarSlett
 11. Jeg hadde en diskusjon om dette med noen venner en gang, og ble fortalt at dersom beholderen som skal resirkuleres er så møkkete at det må brukes mengder VARMT vann for å rengjøre den, så skal man droppe det og heller kaste den i vanlig søppel. Da er nemlig fortjenesten ved å sende det til resirkulering for liten. Men jeg har ikke noen form for dokumentasjon for å underbygge påstanden. Synes dog den høres plausibel ut.

  SvarSlett
 12. Boka har jeg lånt på biblioteket en gang, den var kjempefin og veldig inspirerende!

  Ang. julegave-strikken: Det kan være hva som helst, bare du har lagd det selv - hekling, søm, papir etc etc.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 13. Den boka har jeg også, og den er fin:) Angående gjenvinning, - må innrømme at jeg ikke skyller de flaskene. Trodde det ble vasket på mottaket jeg.

  SvarSlett
 14. Den boka så spennende ut. Tror kansje jeg får ta ei titt på biblioteket om den er der. Er i lue modus for tiden så nye mønstrer hadde gjordt seg.
  Ha en fin ny uke som kommer.

  SvarSlett
 15. Takk for alle koselige spor du legger igjen på bloggen min, det settes pris på! Ha en fin ukestart! :D

  SvarSlett
 16. Ja, du sier noe....jeg syns også det går med MYE vann til skylling. Kanskje vi er litt FOR nøye? ikke godt å si...
  Så fint smykke du fikk av jentene dine, forresten :)
  Ønsker deg ei flott uke!
  Klem fra meg

  SvarSlett
 17. Hahaha, som jeg skulle sagt det selv :o)Har faktisk tenkt akkurat samme tanken som deg mens jeg har vasket plasten! Tror så absolutt at vi er inne på noe der, ja.Alternativet er vel å fylle vann i kummen så ikke alt renner ivei med det samme...
  Boken ser super ut, men den er vel ikke å få tak i lenger? Kjempefine luer i den!
  Klem, Anne:)

  SvarSlett
 18. Jeg lager alltid litt vaskevann for å tørke over bord og benker, vaske skarpe kniver osv. Da vasker jeg også plast i samme vannet. Men jeg er enig i at vi bruker altfor mye vann, og greit å bli mer bevisst på dette.....

  SvarSlett
 19. Hei.
  Vet ikke om jeg har vært innom bloggen din før, men vet at jeg har sett navnet. Uansett, mye kjekt å lese. Ha en flott uke.

  SvarSlett
 20. Dette innlegget minner meg på at jeg skal levere strikkebøker på biblioteket...
  Plastgjennvinning og varmtvann, ja... Jeg bruker lunkent vann og litt såpe og oppvaskkosten. Det blir rent nok. Det skal ikke nye varmtvann til før det går i null.

  SvarSlett
 21. Den boken har jeg også. Før når jeg strikket strikket jeg en del av de luene. Fin bok :)

  Jo jeg har lurt på det samme som deg ang vannbruken. Det er sikkert som en tidligere har skrevet at man skal ikke vaske men skylle og dermed bruker man mindre vann.

  Ha en fin dag
  Trude :)

  SvarSlett
 22. Heisann og godt nyttår.
  Akkurat det der har slått meg også. Vi begynte for en god stund side og kildesorter papir, plast, metall og glass, og det frivillig, her i kommunen er det ikke pålagt å gjøre det. Og som du sier bruker vi masse vann på å skylle tingene som skal bosses, ofte må det varmt vann til også for å få vekk fett etc.
  Hmmmm......

  SvarSlett
 23. Så flott bok. Tanken har slått meg og, det går med mykje vatn til dette...
  Ønskjer deg ei fin veke.

  SvarSlett