onsdag 12. desember 2012

Et kåseri om jula :-)

Har aller nådigst fått lov til å dele dette kåseriet skrevet av litjtupp med dere – jeg lo i alle fall godt da jeg leste det : D

2010-12-24

Å jul med din glede!

Hvert år, ja hvert eneste år kommer det alle venter på. Juletider. Det er rundt denne tiden alle sammen stresser. Alle skal kjøpe julegaver, bake pepperkaker, vaske huset, pynte treet, få gnagsår, vaske do, synge last christmas, lage pastaengler og slik fortsetter lista. Også skal vi kose oss ”gløgg” i hjel, mens vi holder på. Alt for noen få dager.

Men hvordan skal jula feires? Her i gården pynter vi treet på lillejulaften og spiser grøt med mandel i, mens vi ser på ”Hovmesteren”. Når man pynter juletreet stikker man seg på sikkert tusen barnåler, og noen nyser nok, fordi de ikke tåler treet. Men for de finnes det en genial oppfinnelse; et falskt tre. Det er like mye plastikk i det som i Barbie. Og når man snakker om mandelen i grøten er det egentlig litt teit. Hvorfor akkurat en mandel? Hva om man får besøk av en som er hyperallergisk mot nøtter, det hadde tatt seg ut. Hvorfor ikke en seigmann eller et gult drops.
I andre hus går de rundt treet og synger eldgamle sanger. Hva er meningen? En vanlig norsk familie er ikke akkurat en indianerstamme som danser regndans og ber til Moder Jord, og hadde de vært det hadde de nok ikke feiret jul. Hallo, vi lever i det 21. århundre.

Julaften er dagen da ungene har litt for høyt boldsukker og hopper rundt omkring og bråker. De maser om å få pakke opp gavene sine. Ro ned da folkens! Gavene er fortsatt her etter middagen.
Etter en lang middag er alle stappmette, til og med barna som ikke liker ribbe og den gørra som kalles surkål. Og rester blir det nok av, ribbe i mange uker senere, da blir jo alle så glade. Man angrer kanskje litt på alt det man spiser når man stiller seg på vekta uka etter.

Senere på kvelden kommer Julenissen, og de minste barna skriker. De blir livredde på grunn av den stygge masken, som egentlig ligner på en sur breiflabb. Ikke rart dagens ungdom har traumer om nissen.

De minste som har mast og mast om å få pakket opp gavene sine, får endelig viljen sin. Jeg vil bare si at den oppvoksende generasjonen kommer til og bli noen feite materialister. Alt de tenker på er godteri og dyre gjenstander.
Når gavene skal pakkes opp er det stor forventing. Man blir veldig skuffet når man får en stygg ullgenser som klør og ikke den nyeste iPhonen, men det er tanken som teller ikke sant? Tenk på alle barna i andre land som ikke har ullgensere som klør. De er nok veldig sjalu.

Jula handler jo om å være sammen med dem du er glade i, men det kan noen ganger bli litt for mye, ikke sant? Tanter som gneldrer, søskenbarn som roper, oldeforeldre som ikke hører ett ord du sier og enda flere søskenbarn som roper.

Men der er Ikke alle som tar jula så høytidelig, ta Ola Nordmann, en trebarns far for eksempel. Når kona er på forretningsreise er det ikke så lett å lage ribbe, og da er grandis og ”Hjemme alene”-maraton alltids en vinner. Ungene blir jo veldig glade for ”pitsja” og film.
Så slå deg løs og lag dine egne tradisjoner og ha det gøy!
Selv om mange elsker julen og alt rundt det, er det litt godt når det er ferdig. Da kommer nemlig alle nyttårsforsettene, om et sunnere og bedre liv, men de fleste gir opp før vi skriver februar.

Men når jula er over, venter vi i spenning til neste års julefeiring.
God jul!

Dagens favoritt”julesang” kommer fra trønderrockens konger – klem Siv

7 kommentarer:

 1. Kostelig historie :-D
  Med mye sannhet. Det viktigste er nok å skape sine egne tradisjoner med ting som er viktige for en selv :)
  Kos deg i førjulstia :)
  KLÆM

  SvarSlett
 2. Strålende! Det var julekåseriet sitt det, tenker jeg. Den norske jula i et nøtteskall - eller var det rekeskall??
  Vet ikke helt hvor gammel datteren din er, men hun er i hvert fall en glitrende god kåsør! God jul!

  SvarSlett
 3. Hi hi...
  Bra skrevet:)
  Ønsker dere en strålende helg i alt julestress og mas:)
  Klem!

  SvarSlett
 4. Artig kåseri og mye sannhet der! Hils skribenten så mye! God Jul til dere alle sammen :)

  SvarSlett
 5. Heisann, kjempeartig kåseri:-) får jeg bruke det på personalsamlong imorra tror du? Lillian i Grimstad

  SvarSlett
 6. Litjtupp (som forøvrig er 15 år, og helst ikke vil omtales som litjtupp, men Andrea) sier at det er greit at du bruker det :-) Kunne vært litt artig å fått ei tilbakemelding på hvordan det ble mottatt da :-D

  SvarSlett